Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου  2019 και ώρα 11:00 το πρωί στο αεροδρόμιο του Αράξου θα τελεστεί ο εορτασμός του προστάτη της  Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελου Μιχαήλ,  που θα περιλαμβάνει την Δοξολογία, την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Αρχηγού του ΓΕΑ και την ξενάγηση των επισήμων στους χώρους της έκθεσης.

Μια σύντομη αναδρομή προς τιμήν της γιορτής της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροπλάνο φτάνει στην Ελλάδα το 1911 έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο πρώτος Έλληνας που πετάει είναι ο Εμμανουήλ Αργυρόπουλος και την ίδια μέρα μαζί του πετάει και ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Κάπως έτσι ξεκινούν οι προσπάθειες για συγκρότηση αεροπορικών υπηρεσιών. Το 1912 δια μέσου Βαλκανικών και Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιείται η πρώτη πολεμική αποστολή και ιδρύεται η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στόχος της είναι η φύλαξη και προστασία του Ελληνικού εναέριου χώρου και έμβλημα της ένας αετός σε πτήση μπροστά από το κυκλικό διακριτικό της. Το σύνθημα της είναι «ΑιένΥψικρατείν» δηλαδή «Πάντοτε να κυριαρχείς στα ύψη».

Στις 11 Ιουνίου 1954 καθιερώθηκε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ως προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας και η γιορτή του Αρχάγγελου -8 Νοεμβρίου- ως επίσημη αεροπορική γιορτή, η οποία γιορτάζεται με επισημότητα σε όλες τις μονάδες της ΠΑ. Ο εορτασμός συνήθως συνοδεύεται από μετασταθμεύσεις αεροσκαφών για εμπλουτισμό των στατικών εκθέσεων των μονάδων, στατικές και φωτογραφικές εκθέσεις στις μονάδες, εκδηλώσεις αεραθλητικών σωματείων σε αεροπορικές βάσεις, πτήσεις αεροσκαφών πάνω από ακριτικά νησιά και εκπαιδευτικές επισκέψεις από μαθητές σχολείων σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας υπάγεται η 116 Πτέρυγα Μάχης η οποία βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση του Αράξου και συγκροτήθηκε την 1η Απριλίου 1962. Η αποστολή της είναι η διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας  και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται ή μετασταθμεύουν σ’ αυτή, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή Αεροπορικών Επιχειρήσεων και αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης οποτεδήποτε απαιτηθεί.